AYAM PANGGANG LEMON
sumber : Raidah
1 ekor ayam - butterflied,
toskan dan lap kering
1/2 st serbuk ketumbar
1/2 st serbuk jintan manis
1/2 st serbuk lada hitam
1 st serbuk kunyit
1 st rempah serbuk khabsa
2 bj lemon - hiris bulat
Garam secukupnya
Pewarna kuning/ saffron
2 bj bawang besar - potong bulat
Cara penyediaannya -
Dalam tray taburkan bawang dan lemon. Susunkan ayam di atasnya, tutup dengan foil - bakar. Pada 10 minit terakhir, buka foil bahagian atas dan bakar hingga ayam garing sedikit. Setiap 15 minit keluarkan tray dan tuangkan jus ayam ke atas ayam agar ayam tidak kering. Jus ayam bakar + saffron/pewarna kuning/ serbuk kunyit - tuangkan atas NASI MANDHY. Buatkan lubang dan tuangkan jus ayam,tutup periuk hingga nasi kering sepenuhnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan