Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Jumaat, 15 November 2013
AYAM PANGGANG CHEF SABRI N MAMASYA
AYAM PANGGANG BEREMPAH
sumber : Chef Sabri
`1 ekor ayam
3 sb serbuk kari daging
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1 sb serbuk ketumbar
8 ulas bawang putih - titik
2 bj bawang besar - potong 4
8 sb minyak jagung
1/2 cawan air
2 btg carrot - potong, belah 4
1 btg celery - potong kasar
500g kentang -buang kulit, potong 4
2 bj jus limau nipis
2 sb gula
1/2 sb gula
1/2 sb perencah ayam
1 - 2 sb garam
AYAM PANGGANG BEREMPAH
sumber : Mamasya
1 kg kepak / peha ayam
bahan kisar -
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
1 sb serbuk jintan kasar
1 sb serbuk jintan halus
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk kunyit
2 sb madu / gula
1 sb kicap pekat
1 sb garam
1 sb sos tiram
1 st serbuk lada hitam
minyak zaitun / mentega - sapu masa bakar ayam supaya berkilat
~ satukan semua bahan, perap dengan ayam. Bakar 200c selama 45 minit.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan