Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Jumaat, 15 November 2013
AYAM PANGGANG ROSEMARY CAJUN
AYAM PANGGANG ROSEMARY CAJUN
1 ekor ayam
5 - 6 ulas bawang putih
1 sb dreid rosemary
1 in halia - tumbuk, ambil jus
1 sb serbuk lada hitam
1 sb jintan kasar
2 - 3 sb gula perang
1 sb cajun
2 st garam
2sb jus limau
3 sb minyak zaitun
5 bj kentang
2 bj tomato
6 bj baby carrot
mentega
kiub ayam
Cara penyediaannya -
Tumis minyak zaitun + bawang putih hingga kekuningan, angkat
Tumbuk kasar rosemary + lada hitam + jintan + bawang putih goreng tadi
+ baki minyak zaitun + gula perang + garam + cajun + jus limau + perasa/kiub ayam
Gaul rempah + ayam - perap
Kentang buang kulit, rebus 3/4 masak + lebihan rempah ayam. Susun kentang + carrot + tomato dalam tray + ayam. Sapukan mentega pada ayam + sayuran tadi.
Gravy -
1 sb tepung jagung
Jus ayam - tapis
mentega
~ masak dalam sos pan hingga pekat, curahkan ke atas ayam.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan