Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Khamis, 14 November 2013
DAGING HITAM BEREMPAH MADU
sumber : Kak Ummi
500g daging batang pinang - hiris
2 btg serai - ketuk
1 in halia - ketuk
air secukupnya
2 sb rempah kari daging
1 sb rempah kurma
1 st serbuk ketumbar
4 sb kicap ABC
1 sb chilli flakes
1 sb HONEY BBQ BLACKPEPPER
1 st cuka
3 sb madu
1 st gula
garam
Bahan tumbuk -
5 bj bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara penyediaannya -
Rebus daging + air + serai + halia - hingga empuk, angkat.
Tumis bahan tumbuk hingga wangi + rempah + serai dari rebusan daging tadi - kacau
Masukkan daging - kacau + kicap + cuka + sos bbq + madu + garam + stok - masak hingga terbit minyak, angkat.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan