Khamis, 14 November 2013

AYAM GORENG REMPAH MAMAK

AYAM GORENG BEREMPAH MAMAK 1 ekor ayam 1.6kg - 1.8 kg - potong 10 1 st serbuk kunyit 2 sb serbuk kari garam Bahan kisar - kering 1 sb cili kering 1 bj bawang besar 4 ulas bawang putih 2 in halia 4 sb tepung ubi 2 sb tepung beras 1 sb tepung jagung 1 st serbuk lada sulah 3 tangkai d/ kari - potong halus ~ satukan dalam mangkuk + air secukupnya Cara penyediaannya - Perap ayam dengan bahan kisar + serbuk kunyit + serbuk kari + garam - 1/2 jam dalam plastic wrap Satuka tepung - peram 20 - 30 minit sebelum goreng Goreng 4 ketul ayam secara deep frying dalam kuali sederhana selama 20 - 25 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan