Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Khamis, 14 November 2013
AYAM GORENG REMPAH MAMAK
AYAM GORENG BEREMPAH MAMAK
1 ekor ayam 1.6kg - 1.8 kg - potong 10
1 st serbuk kunyit
2 sb serbuk kari
garam
Bahan kisar - kering
1 sb cili kering
1 bj bawang besar
4 ulas bawang putih
2 in halia
4 sb tepung ubi
2 sb tepung beras
1 sb tepung jagung
1 st serbuk lada sulah
3 tangkai d/ kari - potong halus
~ satukan dalam mangkuk + air secukupnya
Cara penyediaannya -
Perap ayam dengan bahan kisar + serbuk kunyit + serbuk kari + garam - 1/2 jam dalam plastic wrap
Satuka tepung - peram 20 - 30 minit sebelum goreng
Goreng 4 ketul ayam secara deep frying dalam kuali sederhana selama 20 - 25 minit.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan