Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Khamis, 14 November 2013
AYAM PENYET
AYAM PENYET
AYAM PENYET
sumber : Cik Mat Gebu
6 keping peha ayam
2 sb minyak
3 helai d/ bay
2 sb pati santan
1 sb ketumbar biji - goreng tanpa minyak/ sangai - kisar
1/2 st jintan manis - goreng tanpa minyak - kisar
Bahan kisar -
2 btg serai - hiris
120g lengkuas - hiris
4 keping halia - hiris
3 ulas bawang putih
3 bj buah keras
1 bj cili merah
2 cm kunyit hidup
1 st garam
1 st gula
Cara penyediaannya -
Gaulkan ayam + jus lemon + garam - perap 10 minit, cuci dan toskan. Cucuk dengan garfu.
Perap ayam + bahan kisar + santan selama 1 malam.
Panaskan kuali, tumis ayam + bay leaf - 10 minit, hingga sedikit kering.
Panggang 200c selama 45 - 1 jam.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan