Khamis, 14 November 2013

AYAM PENYET

AYAM PENYET AYAM PENYET sumber : Cik Mat Gebu 6 keping peha ayam 2 sb minyak 3 helai d/ bay 2 sb pati santan 1 sb ketumbar biji - goreng tanpa minyak/ sangai - kisar 1/2 st jintan manis - goreng tanpa minyak - kisar Bahan kisar - 2 btg serai - hiris 120g lengkuas - hiris 4 keping halia - hiris 3 ulas bawang putih 3 bj buah keras 1 bj cili merah 2 cm kunyit hidup 1 st garam 1 st gula Cara penyediaannya - Gaulkan ayam + jus lemon + garam - perap 10 minit, cuci dan toskan. Cucuk dengan garfu. Perap ayam + bahan kisar + santan selama 1 malam. Panaskan kuali, tumis ayam + bay leaf - 10 minit, hingga sedikit kering. Panggang 200c selama 45 - 1 jam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan