Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Khamis, 14 November 2013
AYAM MASAK ROS
AYAM MASAK ROS
AYAM MASAK ROS
sumber : Anis Nabila
1 ekor ayam - potong 12
rempah 4 sekawan
Bahan kisar -
1 genggam cili kering
5 bj bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
3 bj buah keras
sedikit lengkuas
1 cm halia
1 btg serai
Kisar kering -
1 sb ketumbar biji
1/2 sb jintan putih
1/2 sb jintan manis
1 sb kaskas
1/2 tin tomato soup
garam, gula
Cara penyediaannya -
Goreng ayam separuh masak, angkat dan ketepikan
Tumis rempah 4 sekawan hingga wangi + bahan kisar - masak hingga garing
Masukkan rempah kisar + kaskas - masak hingga wangi
Masukkan tomato soup + garam dan gula + ayam - masak hingga mendidih dan pekat, angkat.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan