Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Jumaat, 15 November 2013
NASI JAGUNG CHEF LI
NASI JAGUNG
sumber : Chef Li
1 kg beras basmathi
500ml stok
500ml air
1 st serbuk kunyit + air - bancuh
1 tin jagung tin - basuh, toskan
Bahan tumis darat -
Rempah 4 sekawan
1 in halia - julienne
1 sb garam masala
1 senduk stok
Cara penyediaannya -
Tuang bahan tumis dalam periuk berisi air + stok + d/pudina, d/ketumbar - masak hingga mendidih
Masukkan beras - kacau sekejap, alihkan ke rice cooker.
Masukkan jagung - kacau dengan senduk, tutup periuk.
Setelah kering taburkan bawang goreng
NASI JAGUNG
sumber : Anis Nabila
4 cawan beras basmathi
2 cawan air
2 tin susu sejat
Bahan kisar -
1 bj bawang besar
1 bj cili hijau
4 bj buah keras
2 bj kaskas
5 bj bawang putih
5 bj bawang merah
2 cm halia - titik
4 btg serai - titik
3 sb minyak sapi
1 tin jagung
1 sb serbuk cili
1 kiub ayam
saffron
d/bawang
garam, gula
Cara penyediannya -
Tumis bahan kisar hingga wangi
Masukkan serai + serbuk cili + jagung + garam, gula + kiub ayam
Masukkan beras + air + susu sejat
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan