Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Jumaat, 15 November 2013
NASI CARROT
NASI CARROT
4 cawan beras basmathi
5 cawan air - @ 3 cawan stok + 2 cawan air - tak perlu kiub ayam
3 bj cili hijau - tumbuk kasar
1 sb serbuk jintan manis
1/4 cawan minyak sapi
1/4 cawan margerin
1 btg carrot - parut
2 bj tomato - dadu
1 bj bawang besar - dadu
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 in halia - tumbuk
Rempah 4 sekawan
1 sb garam
2 sb gula
1 kiub ayam
2 helai d/ pandan
1 genggam d/ ketumbar
1 genggam d/ pudina
Bahan tabur -
bawang goreng
gajus goreng
kismis
Cara penyediaannya -
Tumis rempah 4 sekawan + d/pandan hingga wangi
Masukkan bawang dadu dan pes bawang putih + halia - tumis hingga garing
Masukkan tomato + serbuk jintan + lada hijau - kacau hingga wangi
Tambah air stok dalam periuk - masak hingga mendidih + d/ ketumbar, d/ pudina, perakan dengan garam ,gula.
Masukkan beras + carrot. Alihkan periuk ke rice cooker, masak hingga nasi kering.
Masukkan bahan tabur, gemburkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan