Bersama saya untuk mengetahui teknologi terkini dalam masakan yang dapat menjimatkan masa, tenaga dan gas memasak. Juga saya akan kongsikan resepi-resepi masakan yang saya pernah dan akan cuba! Cookline Malaysia.
Jumaat, 15 November 2013
AYAM PANGGANG MADU
AYAM PANGGANG MADU
sumber : Chef Sabri
1 ekor ayam
8 sb minyak zaitun
4 ulas bawang putih - cincang
3 bj bawang merah - dadu
1 in halia - cincang
1 sb lada hitam - tumbuk
2 bj jus limau nipis
3 sb madu
2 sb sos tiram
3 sb chilli flakes / cilipadi - hiris
1 sb garam
3 sb serbuk kari daging
2 st serbuk perasa
Bahan tabur -
2 btg carrot - potong kasar
1 btg celery - potong kasar
15 bj ceri tomato
8 bj kentang - buang kulit, potong wedges
Cara penyediaannya -
Perap semua bahan 4 jam / semalaman. Bakar 200c selama 1 jam.
Sapukan jus ayam setiap 15 minit supaya ayam panggang tak kering. Grill ayam - api atas sahaja selama 15 minit supaya ayam sedikit garing.
Bahan tabur digaulkan dengan minyak zaitun dan jus ayam - letak di sekeliling ayam
SOS BLACKPEPPER -
1/2 bj bawang holland - dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 helai bay leaf
1 sb mentega
3 sb sos perang
1 cawan air
1 cawan susu segar/susu sejat
1 st serbuk lada hitam
Cara penyediaannya -
Tumis bawang + bay leaf + mentega - hingga wangi
Masukkan sos perang + air - kacau
+ susu + lada hitam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan